Akıllı Panolar !!!

Son yıllarda sektörümüze yeni bir terim yerleşti “AKILLI PANOLAR” . Neden bu Elektrik Panolarına “Akıllı Panolar” ismi konuldu , daha önce üretilen elektrik panoları aptal mıydı?
Tabiki değildi. İnternet erişimi ile tüm sistemler ile haberleşme imkanı ortaya çıktı. Her geçen gün yeni teknolojik ürünler tasarlanıyor. Gelişen teknoloji ile birlikte ihtiyaçlar doğrultusunda elektrik panolarından bilgi almak, kontrol ve takip etme gerekliliği ortaya çıktı. Bunun en önemli etkeni tabi ki artan elektrik enerjisi maliyetlerini azaltmak. İlk zamanlarda sadece ihtiyaca cevap vermek için üretilen projeler (konut, fabrika, genel mekan, yollar vs) günlük değere göre yapılmaktaydı. Günümüzde ileriki yıllar hesap edilerek projeler buna göre yapılmaktadır. Bununla birlikte üretilen elektrik panoların kurulu güç miktarları da artmaktadır. Elektrik enerjisinin kullanım miktarları takip edilmez ise gereksiz kullanılan enerji ile maliyetler artacaktır.

Şimdi projeler büyüdü , elektrik panoları üretildi, devreye alındı. Sistem üretim, aydınlatma, kullanım olarak çalışmaya başladı. Kurulu gücünüz sistem için yeterli mi? Belli birimlerde yetersiz olması, belli birimlerde fazla geliyor olması takip edilebilir mi, kontrol altına alınabilir mi? Ne şekilde alınabilir ? Sadece elektrik enerjisi mi takip edilebilir ? Diğer enerji kullanımlarını elektrik panosundan takip ve kontrol edebilirmiyim ?

Tam da bu aşamada “Akıllı Panolar” devreye giriyor.

Akıllı Panolar, üstün donanımlı haberleşebilen ekipmanlar ve yazılım içeriği ile enerji alt yapınız arasında benzersiz bir bağlanabilirlik sağlarken, aşırı yükleri ve verimsizlikleri tespit etmenizi, işletme verimliliği artıran bilinçli kararlar almanızı ve alarmların kaynaklarını kolaylıkla keşfetmenizi sağlar.

Neden Akıllı Pano?

Akıllı Panolar, güç dağıtımını izlemek için kolay kurulan ve anlaşılan ethernet bağlantılı çözümlerdir. Elektrikli ekipmanınız ile sizin arasında iletişim kurma imkanı sağlar. İhtiyacınız olan bilgileri toplamak için saatler veya günler harcamak yerine, birimler oluşturmak raporlar hazırlatmak yerine ihtiyacınız olanı anında gerçek zamanlı olarak elde etmenizi sağlar.. Binanızın elektrik sisteminin durumunu kolayca takip etmeniz için bilgisayar, tablet ekranında kolay anlaşılır biçimde kullanıma sunulur.

Enerji yönetiminde sürdürülebilir enerji tasarrufu sağlamak için tasarlanan Akıllı Panolar ile sisteminizi sürekli olarak ölçer, değerlendirir sonrasında tasarruf etmek için tedbirler alırsınız. Enerji maliyetlerinizi kısarak sağlamış olduğunuz tasarruf ile çevre dostu olarak ta katkıda bulunursunuz.

Enerji yönetiminin ilk adımı olan ‘Ölçmek’ enerji tüketimi ölçümünün kaynakta otomatize edilmesini sağlar. Günümüzün elektrik malzemelerinin ölçüm, kontrol ve haberleşme yetenekleri Akıllı Pano’yu geliştirmek için yeterli düzeyde. Geliştirilen teknoloji sayesinde günlük operasyonlar kolaylaşırken, aynı zamanda hataya açık elle veri toplama sürecinin de ortadan kaldırılması sağlandı.

Ölçmeleri yaparak bilgileri depoladınız şimdi sıra ‘Değerlendirme’ aşamasında. Bir çok firma tarafından tasarlanan yazılımlar ile birleştirilmiş enerji verilerinin grafiklerini değerlendirerek tespitler yapma imkanınız var.Enerji analizlerine ihtiyaç duyan tesis yöneticileri için yazılım hizmetleri, enerji tasarrufu sağlayan ve sürekli enerji verimliliği için gerekli alanları tespit eden kullanıcı dostu bir çözüm sunuyor.Hem oldukça uygun maliyetli hem de kullanıcılara kendilerine özel hazırlanmış raporlara enerji hedeflerini gerçekleştirebilmek için bilinçli aksiyonlar almak üzere istedikleri zaman istedikleri yerden ulaşabilme imkanı veriyor. Kapsamlı veriler, ayrıntılı e-posta uyarısı ile enerji verimliliği ve tasarruf.

Şimdi ‘Tasarruf et’ aşamasına geçiyoruz. Ölçme ve Değerlendirme sonrası yapılan tespitler ile sistemde yapılacak revizyonlara karar verilerek verimliliğin artırılması sağlanıyor. Verimlilik artması maliyetlerinizin düşmesi demektir.

Akıllı pano yeni bir konsepttir. Bu konsept için temel bileşenler Ölçme – Değerlendirme – Uygulama. Bunun ilk adımı ölçme için bizi tasarruf etmeye yönlendirecek devre kesicinin konum-alarm durumları bilgisi, faz akımları, gerilimleri, tüketilen enerji vb. ihtiyaç duyulan tüm verilerin ölçülmesi anlamına gelir. Kontrol edebilmek, yönetebilmek için hem ölçmeli hem de bilgiler alabilmelisiniz. Akıllı panoda kullanılan şalt malzemeleri, normal bir panodan pek de farklı değildir, sadece ölçme ve haberleşme özelliklerine sahip olmalıdır. Haberleşme özelliği ile sistem merkez üzerinden görüntülenerek sizi Değerlendirme aşamasına getirir. Bu da şalt malzemelerinin haberleşme özelliği taşıması gerektiği anlamına geliyor. Hali hazırda kurulu olan bir sistem de belirli koşullar altında akıllı pano haline getirilebilir. Cihazlara haberleşme özelliği eklendikten sonra akıllı pano sistemi oluşturmak mümkündür.

Günümüzde IoT (Nesnelerin Interneti), Dijitalleşme, Akıllı Uygulamalar her yerde ve her şey birbiriyle haberleşir durumda bulunuyor. Bulut Bilişimse bunların bir adım ötesinde duruyor. Bulut, sonuç itibariyle bu veriyi farklı bir platformda toparlayacak, depolayacak ve yeri geldiğinde bunu verimli bir şekilde kullanacak bir ortamın oluşmasını sağladı.
Gerek dijitalleşme ve gerekse sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla artan veri üretimi, günden güne mega veri merkezlerine doğru gidişi hızlandırıyor. Bu noktada enerjinin IT veri merkezindeki verimliliği olarak baktığımızda, sürdürülebilir bir altyapı için enerji nakil hattından PDU’ya kadar enerji verimliliği ile IT teknolojisini birleştiren çözümler sunulmalıdır. Enerji nakil hattından yüksek gerilime, orta gerilime bağlanmanız ve o nakil hattında ya da enerjinin dağıtılması noktasındaki trafoda ve enerji nakil ekipmanları da dâhil olmak üzere verimli enerji cihazlarının sağlanması, enerjiyi ölçecek, yorumlayacak, analiz edecek ve komut verecek sensörlerin sağlanması, bunu da enerjiyi verimli hale getirecek güç sistemlerinin sağlanması gerekiyor.Akıllı panolar ile sadece enerji nakil hattınızda ya da trafonuzda değil, panolarda da internet bağlantısı ve erişim sağlayarak, panolardaki bilginin alınması, uzaktan bağlantı ve kontrol edilme imkânı sunuluyor.Akıllı uygulamalar piyasada etkin olarak kullanılmaktadır. Enerji tarafında bu çözümler sağlanırken IT tarafına baktığımızda ise, veri merkezini bir bütün olarak düşünürsek, kesintisiz güç kaynakları noktasında yüksek verimli UPS’lerin kullanılması, yüksek verimli soğutma sistemlerinin kullanılması, tüm bunların kontrol edildiği veri merkezi altyapı yazılımının bina ve enerji yazılımı ile birlikte entegre sistem olarak ortak bir platformda çalışması çok ideal bir çözüm. Bina, enerji ve veri merkezlerindeki yazılımlar tek bir platform altında birbiriyle entegre olarak sunulmakta ve sürdürülebilir altyapıda enerji verimliliği adına önemli çözümler sunulmaktadır.

Yakın gelecekte ilk sorulan soru “Panolarınız Akıllı Pano mu? “ olacaktır.
Enerji hepimiz için çok önemli..

Saygılarımızla,
panocuyuz.com

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz